امروزه استفاده از چوبهای مصنوعی در صنعت نجاری بسیار رایج شده است و جایگزین مناسبی برای چوبهای طبیعی هستند. بهطورکلی چوب طبیعی که Solid Wood نامیده میشود را میتوان به دو دسته تقسیم نمود:
- چوب نرم (مانند چوب روسی و نراد)
- چوب سخت (مانند چوب راش، بلوط، گردو و ملچ)
انواع چوب صنعتی
اما چوب مصنوعی همانطورکه از نامش پیداست باید بهصورت صنعتی تولید گردد و به همین دلیل بسته به نوع مواد، تعداد و ضخامت لایههای بهکار رفته در آن انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- MDF
- HDF
- نئوپان
- PLY WOOD یا تخته سهلا
- WPC یا کامپوزیت چوب پلاست
- PVC
- TOPS یا صفحه کابینت
- THERMO WOOD
انواع روکش مصنوعی چوب
نکته دیگر اینکه برای هریک از انواع چوب مصنوعی، روکشهای مختلفی قابل استفاده است که تنوع بیشتری را ایجاد خواهد کرد. این روکشها عبارتند از:
- ورق ملامینه
- فرمیکا HPL
- وینیل
- چوب
- پلاستیک
- آلومینیوم
- کاغذ (لترون)
- لاک
برای تولید چوبهای مصنوعی، ضایعات کاغذی را خمیر و ضایعات چوبی را خرد میکنند. سایر مواد اولیه مورد نیاز را هم مخلوط و ذوب میکنند. سپس همه مواد را تحت فشار و حرارت با یکدیگر مخلوط کرده و محصول نهایی را بهصورت پروفیل یا ورق ارائه میدهند. در ادامه نحوه تولید هریک از انواع چوب مصنوعی که در بالا ذکرشد، آورده شدهاست:
MDF (Medium Density Fiber):
با مخلوط کردن ضایعات چوب، رزین اوره فرمالدئید، موم پارافین و آب در دمای بالا خمیری بهدست آمده و پس از پرس شدن بهصورت فیبری فشرده با چگالی متوسط (6تا7 ) و ضخامت 16 و32میلیمتر تولید میشود.
HDF (High Density Fiber):
نحوه ساخت همانند MDF است فقط از رزینهای صنعتی با کیفیت بالاتری استفاده میشود و فیبر حاصل شده دارای چگالی بیشتری است (7تا8 ) حتی ظاهر آن نیز بسیار شبیه به MDF میباشد.
نئوپان (Particle Board) :
پس از مخلوط کردن خردههای چوب با آب، رزین یا چسب، آن را در حرارت بالا فشرده میسازند تا ضخامت آن برابر 16 میلیمتر گردد.
PLY WOOD:
این محصول دارای چند لایهی نازک ترکیب شده از چوب و ترموپلاستیک است که در حرارت بالا فشرده شده و با زاویه 90 درجه روی هم قرار داده میشوند. همچنین در حرارت بالا میتوان کاه، پوسته بادام زمینی، بامبو و رنگهای مختلف را همراه با رزین به ترکیبات افزود.
WPC (Wood Plast Composite):
این نوع صفحات پروفیلی که در ظاهر شبیه به چوب طبیعی بهنظر میآیند، از ترکیب پودرچوب، خرده پلاستیکهای بازیافتی، رزین یا چسب، افزودنیهای شیمیایی و گاهی خاک اره حاصل میشوند که در دمای بالا کاملا ذوب شده؛ درون قالبهای خاص ریخته و درصورت نیاز فشرده میشوند و معمولا دارای سه رنگ قهوهای، برنز و سبز هستند. پودر چوب مورد استفاده، هم میتواند از درختان مختلف و هم از انواع فیبر طبیعی مثل کتان و پوسته برنج تهیه شود.
PVC (Poly Vinil Coloride):
کاملا از جنس پلاستیک و ضدآب است و معمولا با روشهای اکستروژنی و تزریقی-فشاری ساخته میشود.
TOPS:
این نوع صفحه با استفاده از دو MDF و یا با اتصال قطعات چوبی (راش و بلوط) که با فرآیندی ویژه نسبت به رطوبت مقاومسازی شدهاند؛ در ابعاد استاندارد 60 ×360 و60 ×410 سانتیمتر ساخته میشود.
Thermo Wood:
برای ساخت چوب ترمو، ابتدا رطوبت چوب طبیعی را در محیطی خالی از اکسیژن، بدون استفاده از مواد شیمیایی و تنها با استفاده از بخارآب و حرارت بسیار بالا (185 تا 212 درجه سلسیوس) به صفر رسانده تا ویژگیهای منفیاش خود را از دست بدهد. سپس با پاشیدن آب برروی آن ضمن خنک کردن، رطوبتش را به حد دلخواه (4 تا 6 درصد) میرسانند. چوب اولیه هم میتواند بهصورت خشک و هم بهصورت تر (سبز) مورد استفاده قرار گیرد و چوب درختان کاج، زبان گنجشک، بلوط و ممرز بهترین انتخابها هستند.
نویسنده: پروین سیاهوشی
1 نظر در “چوب مصنوعی انواع و نحوه تولید آنها”