- منشا و ساختار رنگ قرمز
رنگ قرمز در میان رنگهای فام دار، از رنگهای اولیه مورد استفاده بشر بوده است که نشانههای استفاده از آن در بسیاری از نقاشیهای دیواری به جا مانده از دوران باستان قابل بررسی است.
از مهمترین منابع طبیعی که برای ساخت رنگدانه قرمز استفاده میشود میتوان به روناس، گل اخرا، سنگ آهن یا هماتیت و همچنین سولفور سیماب که از سنگ معدنی دارای فلز جیوه به دست میآید اشاره کرد. لازم به ذکر است اولین رنگ قرمز که به روش شیمایی ساخته شد قرمز آلیزارین است که از ریشه گیاه روناس در ساخت آن استفاده میشد. آلیزارین توسط شیمیدانی آلمانی در میانه قرن نوزدهم ساخته شد.
- رنگ قرمز در فرهنگهای باستان
قرمز در بسیاری از فرهنگهای جهان به عنوان نمادی برای شادی، شور و هیجان شناخته میشود. در فرهنگ بسیاری از کشورهای آسیایی همچون ایران، چین، ژاپن، هند و نپال قرمز نمادی برای خوش شانسی است و از همین رو به عنوان رنگی برای لباس عروس مورد استفاده قرار میگیرد. از نظر چینیها قرمز افزایش دهنده طول عمر، سرنوشت خوب و ثروت نیز است و به واسطه چنین باورهایی از رنگ قرمز برای لباس سال نو و جشنها استفاده میکنند.
در مصر باستان از سنگهای به رنگ قرمز برای درمان بیماریها استفاده میشده است. در برخی از کشورهای آفریقایی همچون نیجریه رنگ قرمز رنگ لباس روسای قبایل است و در کشوری چون غنا با معنای مرگ، غم و سوگواری مرتبط است. در میان برخی از فرهنگهای باستان همچون مائوریهای نیوزیلند، قرمز رنگ مقدس محسوب میشود و به نظر میرسد تقدس آن به واسطه رنگ خاک این منطقه که به رنگ سرخ فام است میباشد.
- روانشناسی رنگ قرمز
در میان رنگها قرمز از بالاترین سطح وضوح برخوردار است و به عنوان نمادی برای شور و نشاط و هیجان شناخته میشود. این رنگ درمیان افرادی که انرژی زیادی دارند از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
قرمز از جهت روانشناسی رنگی هیجان آور شناخته میشود که باعث افزایش فشار خون، افزایش عصبانیت و . . . مرتبط است.
قرمز در ترکیب با سفید پردههای رنگی صورتی را ایجاد میکند که از نظر روانشناسی مترادف با عشق و دوستی و احساسات است و در ترکیب با سیاه پردههای رنگی قرمز تا زرشکی را ایجاد میکند که با قدرت، اراده، شجاعت و رهبری مترداف است.
به واسطه وضوح بالایی که دارد رنگ مناسبی برای تابلوهای راهنمایی و رانندگی شناخته میشود که نمونه پر استفاده آن در تابلوهای خطر و تابلوهای ایست است. قرمز تداعی گر رنگ خون است که از همین جهت به معنای جنگ و خونریزی نیز شناخته میشود.
- قرمز در دکوراسیون داخلی ساختمان
قرمز به واسطه هیجان زیادی که به همراه دارد بسیار به ندرت در فضای داخلی خانه ها استفاده می شود اما از طرف دیگر به واسطه تحریک اشتها رنگ محبوب و پرکاربردی در رستوران ها و البته آشپزخانه ها است. قرمز در ترکیب با رنگهای سرد کاربرد بیشتری دارد و استفاده حداقلی از آن در دکوراسیون میتواند فضای شادی بخش و نشاط آوری را ایجاد کند. قرمز همچنین رنگ مورد علاقه نوجوانان نیز است که با شرایط سنی و میل به جنب و جوش و تحرک آنها سازگاری دارد. از همین جهت در دکوراسیون اتاق خواب نوجوانان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- ترکیب رنگ قرمز و چوب طبیعی در دکوراسیون
از آنجایی که استفاده از رنگ قرمز به تنهایی در دکوراسیون مناسب نیست، ترکیب آن با سایر رنگها و یا عناصری که از شدت هیجان و وضوح آن بکاهد نتیجه خوبی به همراه خواهد داشت. چوب عنصری است که با داشتن ویژگیهای منحصر به فرد خود که تداعیگر آرامش نیز است میتواند مکمل خوبی برای قرمز و کاهش دهنده هیجانات موجود در آن باشد.
قرمز در طیفهای روشن و تیره خود (صورتی و زرشکی) از هیجان کمتری برخوردار است و برای استفاده در دکوراسیون داخلی فضای متعادلتری را ایجاد میکنند.
نویسنده: نفیسه رضوانی زاده
دیدگاهی در مورد “ویژگی های رنگ قرمز در دکوراسیون”