بسیاری به اشتباه مبلمان سبک مدرن را با مبلمان سبک معاصر یکی میدانند، در حالی که سبک مدرن، بهعنوان یک سبک ثابت در گذشته، در سالهای نخستین و میانی قرن بیستم رواج داشته و سبک معماری معاصر به زمان حال یعنی قرن کنونی اشاره دارد. البته در طراحی و معماری سبک معاصر از ویژگیها و عناصر معماری مدرن نیز استفاده شده و میتوان گفت سبک مدرن بخشی از سبک معاصر است.
در سبک دکوراسیون معاصر از متریال، وسایل و عناصری که در زمان حال وجود دارد، برای طراحی منازل و ساختمانهای اداری و تجاری استفاده میشود. در این نوع دکوراسیون، استفاده از عناصر و ویژگیهای سبکهای دیگر مانند سبک سنتی، آرت دکو و مدرن نیز دیده میشود.
ویژگی بارز سبک معاصر، به روز بودن آن است؛ یعنی همواره دستخوش تغییر است. در طراحی سبک معاصر از اشکال هندسی ساده، خطوط منحنی و مستقیم در کنار رنگهای خنثی استفاده میشود تا فضایی راحت و ساده در نمای داخلی منازل و ساختمانها ایجاد شود. در این سبک استفاده از تک رنگ یا یک رنگ با سایههای مختلف بسیار کاربرد دارد.
طراحان سبک معاصر از عناصر سنگ و چوب به صورت متعادل استفاده میکنند و گاهی این عناصر را با سایر مواد پیشرفته امروزی همچون شیشه مات رنگی یا شفاف، فولاد، بتن و مواد صنعتی دیگر ترکیب میکنند.
استفاده از رنگهای خنثی بهویژه رنگهای مشکی، سفید و خاکستری به فضای سبک معاصر جلوه زیبایی میبخشد. البته استفاده از رنگهای غنی مانند قرمز، نیلی یا نارنجی محیط ایجاد شده را دلانگیزتر میکند. با گذر زمان، طراحان دکوراسیون داخلی از فضای تجملی سبکهای گذشته فاصله گرفته و به سادگی و راحتی روی آوردند، از این رو در معماری معاصر میتوان شاهد نمایههای ساده و نرم و پارچههای خالص بود.
طراحی مبلمان در سبک معاصر نیز تابع تغییر در سایر زمینهها بود. مبلمان این دوره فاقد طرحهای پیچیده و پرتجمل گذشته هستند و تا حد ممکن ساده و بدون تزئین وارد بازار وسایل منازل و ادارات میشوند. مبلمان سبک معاصر معمولاً خطوطی واضح و نمایهای برجسته و مؤثر دارند. اندازه میز و صندلیها نیز به حد استاندارد نزدیک شده تا با سایر وسایل خانه هارمونی قشنگی ایجاد کنند. در سبک معاصر با توجه به کارایی مبلمان و دکوریجات از حداقل وسایل تزئینی در طراحی و چیدمان منزل استفاده میشود تا فضای مرتب و خوشایندی ایجاد شود. شایان ذکر است در مبلمان سبک معاصر از پارچههای چاپ رنگی استفاده نمیشود، لذا ست کردن رنگ و جنس پارچه رومبلی و کوسنها حائز اهمیت است.
نویسنده: اعظم داودی