معماری مدرن (Modern architecture) حتی با وجود استفاده از برخی عوامل فرهنگی- اجتماعی و مذهبی و عناصر معماری سنتی (Traditional architecture) و همچنین کاربرد مصالح و اصول طراحی آن به دنبال رد کردن زیبایی طراحی سنتی بود. در قرن بیستم بحث پیرامون تقابل هنر در برابر کارایی، خیالپردازی در برابر عملگرایی و زیباییشناسی در برابر مسئولیت اجتماعی بالا گرفت. در نهایت، این مناقشات اجتنابناپذیر منجر به بروز جنبشهای مهم و سازندهای در طراحی و هنر معماری شد.
جنبش مدرنیستی در تلاش بود تا با استفاده از طراحی سادهتر، مواد مدرن و پیشرفت تکنولوژی، نه تنها در عرصه مبلمان بلکه در تمام جنبههای زندگی اعم از هنر نقاشی، ادبیات، موسیقی و معماری تغییر و تحول ایجاد کند. طراحان معماری مدرن دریافتند که برای ساخت میز و صندلی میتوان از چوبهای سبک، فلز و مواد فایبرگلاس قالبگیری شده استفاده کرد، و یا در مبل راحتی میتوان پایهی استیل را جایگزین فریم چوبی کرد. در همین دوران بود که برای اولین بار از تخته سه لا، فولاد، پلاستیک و سایر مواد برای ساخت صندلی استفاده شد و پس از آن اشکال جدیدی از مبلمان مدرن بهویژه صندلیهای ماساژ به بازار مبلمان عرضه شدند که تداعیگر نوآوری، زیبایی، اصالت و سادگی بودند.
معماری مدرن از سال 1928 با آثار لوکوروبزیه (Le Corbusier)، معمار مشهور فرانسوی در عرصه مبلمان فراگیر شد. لوکوربوزیه معتقد بود «فرم تابع عملکرد است»؛ به عبارتی، میتوان هر فرمی را ایجاد کرد مشروط به این که عملکرد آن زیر سؤال نرود. به همین منظور ایده تولید مبلمانی با ترکیب استیل و چرم را در ذهن پروراند. او در سال 1929 با ارائه صندلی «Grand Confort» توانایی خود در طراحی مبلمان مدرن را به همگان اثبات کرد. طراحی مبل راحتی دو نفره «LC4» یکی از معروفترین شاهکارهای او در مبلمان است.
یکی از بارزترین ویژگیهای مبلمان سبک مدرن این است که طراحان آن از سبک سنگین و تزئینات پرزرق و برق گذشتگان فاصله گرفتند و در طراحی خود از اشکال هندسی ساده و خطوط صاف استفاده کردند. آنها عناصر طراحی را تا حد زیادی کاهش دادند و از پرداختن به جزئیات و ریزهکاریهای به کار رفته در طرحهایی به شکل حیوانات و بال فرشتگان چشم پوشی کردند و به الگوهای هندسی، تک رنگی و خطوط متحدالشکل روی آوردند، بهگونهای که پایهایترین طرحها را بدون هیچ خط و نقش اضافهای ترسیم میکردند. بهطور کلی، مبلمان مدرن را میتوان با توجه به خصوصیات سادگی، صیقلی بودن، استفاده از خطوط مستقیم و سطوح نرم و براق تشخیص داد.
نویسنده: اعظم داودی