در بحث از دکوراسیون و انتخاب رنگ در طراحی داخلی، مسالهای که فراتر از انتخاب رنگ، عناصر، بافت و . . . در اولویت قرار دارد پرداخت به مساله ترکیب رنگها در کنار یکدیگر و در نهایت در چیدمان کلی فضای داخلی است. رسیدن به اصل تعادل و هماهنگی در طراحی فضای داخلی بسیار حائز اهمیت است که به نوعی سلیقه شخصی را نیز تحت الشعاع قرار میدهد. آرامش ، اصلی است که هر انسانی در طراحی فضای داخلی مطلوب و ایده آل خود آن را در نظر دارد که برای رسیدن به آن تعادل و هماهنگی نقطه اتکای اصلی محسوب میشود.
منظور از تعادل و هماهنگی در فضا ایجاد ارتباط مناسب بین عناصر موجود در فضا است. تناسب بین رنگها، بافتها، کاربری فضا، ریتم و . . . همانطور که قبلا نیز اشاره شد اولین گام برای شکلگیری طراحی داخلی، شناخت و بررسی عناصر اصلی در فضا مانند دیوار، کف، سقف، پنجره و . . . است. گام دوم به انتخاب رنگ دیوارها مربوط میشود. برای انتخاب رنگ دیوارها ابتدا فضای مورد نظر (نشیمن، اتاق خواب، آشپزخانه و . . .) باید مشخص شود. هر فضایی کاربری ویژه خود را دارد که انتخاب رنگ در طراحی داخلی آن فضا نیز میبایست مطابق و هماهنگ با کاربری آن فضا لحاظ شود.
اولین کابری نشیمن، فضایی است که تمامی افراد خانه در آنجا جمع میشوند و مورد استفاده همه افراد خانه میباشد. از این نظر رنگی مناسب این فضا است که برای همه افراد مطبوع و دلپذیر باشد. رنگی در عین حال آرام و شاد که با دورهمی هماهنگ و همراه باشد. کاربری فضای اتاق خواب همانطور که از نام آن پیداست فراهم نمودن شرایط استراحت است که به دنبال آن آرامش را به همراه داشته باشد. رنگهای آبی و سبز در طیفهای روشن تا متوسط رنگهای مناسبی برای اتاق خواب هستند. آشپزخانه نیز با رنگهایی چون زرد، قرمز و نارنجی همخوانی بیشتری دارد که میتوانند در طیفهای متنوعی مورد استفاده قرار بگیرند. برخی از اتاق ها کاربریهایی غیر از خواب و استراحت دارند مانند اتاق های کار یا اتاق مطالعه و . . . که در انتخاب رنگ دیوار آنها نیز باید توجهات لازم را در نظر داشت.
زمانی که رنگ مورد نظر برای تمامی فضاها انتخاب میشود نوبت به ایجاد تعادل میان سایر عناصر در فضا همچون پرده، فرش، مبلمان، تزئینات و . . . میرسد. برای ایجاد هماهنگی بین این عناصر علاوه بر مساله رنگ به بافت نیز باید توجه شود. بافت هایی که منشا طبیعی دارند در کنار یکدیگر احساس خوبی را القا میکنند؛ مانند بافت چوب، سنگ، کتان و . . . در کنار یکدیگر.
از طرف دیگر سبک موجود در تمامی عناصر نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. عناصری که در کنار هم چیده میشوند و یک فضای داخلی مطلوب را ایجاد میکنند اگر با هم هماهنگ نباشند مانند سازی ناکوک هستند که صدای گوشخراش آن آرامش را سلب میکند. به طور کلی عناصری که ماهیت طبیعی دارند در کنار هم صدای دلنوازتری دارند و همچنین عناصری که ماهیت مصنوعی دارند با هم ترکیب بهتری دارند.
نویسنده: نفیسه رضوانی زاده