رنگ طوسی یا خاکستری از ترکیب سفید و سیاه و یا از ترکیب یک رنگ اصلی و رنگ مکملش به مقدار مساوی به وجود میآید. تفاوت خاکستری و خاکستری رنگی در میزان رنگدانههای موجود در ساختار رنگی است. رنگ خاکستری در دکوراسیون به واسطه اثر خنثی بودنش به راحتی در کنار تمامی رنگهای دیگر قرار میگیرد و در حفظ کیفیت و خاصیت بصری رنگها نقش موثری دارد.
علاوه بر این رنگ خاکستری در کنار دو رنگ اصلی شکل دهندهی آن نیز می تواند نقش ارتباط دهندهی بین دو رنگ را نیز ایفا کند. برای مثال اگر خاکستری رنگی به وجود آمده از ترکیب رنگ زرد و مکمل آن یعنی رنگ بنفش در طراحی داخلی به همراه رنگ زرد و بنفش استفاده شود می تواند هارمونی و طیف متعادل تری را ایجاد کند که از چشمنوازی بیشتری نیز برخوردار شود.
روانشناسی رنگ خاکستری
خاکستری از نظر روانی رنگی خنثی و بی اثر است و رنگی مطلوب برای کسانی است که کمتر به بروز و یا بیان احساسات خود تمایل دارند. خاکستری تداعی کننده رنگ مغز است که از همین جهت از نظر مفهومی با عقل و هوش ارتباط دارد. همانطور که اشاره شد رنگ خاکستری حدفاصل میان سفید و سیاه است که به نوعی حدفاصل میان دو رنگ متضاد، دو جبهه مخالف و . . . است که از این منظر رنگ صلح، سازش، بی طرفی و میانهروی نیز به شمار میآید. از جهت خنثی بودن با کاهش انرژی و همچنین عدم وابستگی ارتباط دارد.
طیفهای مختلف رنگ خاکستری به میزان رنگ سفید و سیاه به کار برده شده در آن بستگی دارد. خاکستری روشن احساس آرامش و رهایی را القا میکند و خاکستری تیره غم و اندوه را به ذهن متبادر میسازد. تنوع رنگ خاکستری طیف گستردهای از رنگهایی چون نقره ای، دودی، سربی و . . . را شامل میشود که رنگهای محبوب و پرطرفداری در زمان حال به شمار میآیند.
استفاده از رنگ خاکستری در طراحی داخلی
با توجه به ماهیت رنگ خاکستری و ویژگیهای آن، استفاده از رنگ خاکستری در دکوراسیون رنگی پرکاربرد و پرطرفدار محسوب میشود که در بسیاری از فضاهای داخلی خانه استفاده میشود. بزرگترین ویژگی بارز آن نیز خنثی بودنش است که با بسیاری از رنگها ترکیبی متعادل و مطلوب ایجاد میکند. خاکستری در میان رنگها تنها رنگی است که چنین ویژگی شاخصی را دارد و از همین جهت برای کسانی که در استفاده از رنگهای گرم به واسطه مهیج بودنشان دچار تردید هستند رنگ مناسبی میباشد.
برای ایجاد زیبایی و تعادل بیشتر در فضا و طراحی داخلی استفاده از طیفهای روشن تا تیره خاکستری کاربرد دارد. برای مثال طیف روشن آن در کنار رنگهای گرم و پرانرژی شکل زیباتری دارد. خاکستری برای بیشتر فضاهای داخلی رنگ مناسبی است از جمله برای نشیمن به واسطه کیفیت ارتباطی خوبی که دارد مطلوب میباشد. برای اتاقهای خواب به دلیل آرام بودنش مناسب است. در طراحی داخلی آشپزخانه نیز میتواند هماهنگی خوبی بین تمامی عناصر آشپزخانه ایجاد کند.
نویسنده: نفیسه رضوانی زاده