انسان بهعنوان یک موجود کنجکاو و کمالطلب دوست دارد همواره نسبت به گذشته خود پیشرفت داشته باشد و به رفاه و آرامش بیشتر دست یابد. از این رو، دانستن تاریخچه اشیاء پیرامون که آرامش و رفاه را به ارمغان میآورند، سوای جذابیت میتواند منجر به بروز خلاقیت، نوآوری و تغییر و تحول در زندگی انسان شود. مبلمان، بهعنوان یکی از شاخصهای رشد تمدن بشر در جهان از این امر مستثنی نیست. مبلمان مصر
بررسیهای باستانشناسان و تاریخنگاران نشان میدهد که استفاده از مبلمان نه به شکل امروزی بلکه با سبک و سیاق مردمان دوره نوسنگی در گذشته رواج داشته است. شاید ایده ساخت اولین مبلمان را بتوان به دوران نئولیتیک، آخرین دوره عصر حجر نسبت داد. آثار و شواهدی از کاربرد مبلمان به صورت نقاشیها، مجسمهها و نمونههایی نیز در آرامگاههای قدیمی به دست آمده که گواه قدمت بالای مبلمان است. برای نمونه، باستانشناسان طی حفاریها و کاوشهای خود توانستند یک خانه (Skara Brae) با قدمت 3215 سال قبل از میلاد در اسکاتلند کشف کنند که نشاندهنده استفاده از مبلمان سنگ بهعنوان کابینت، تخت و صندلی بوده است.
با توجه به قدمت تمدن مصر باستان (3000 ق. م – 400 م) و بر اساس آثار و شواهد مکشوفه، میتوان گفت قدیمیترین و پیشرفتهترین مبلمان دوره آنتیک به مصر باستان تعلق دارد، زیرا باستانشناسان در کاوشهای خود توانستند مبلمان بسیاری را در آرامگاههای فراعنه مصر کشف کنند. مبلمان مصر
انسانها در گذشته برای گوش دادن به حرفهای رهبر یا رئیس قبیله در اطراف او جمع میشدند. در آن زمان رهبر یا رئیس معمولاً در جای بلندی مینشست تا نشان دهد نسبت به سایرین برتری دارد. این اعتقاد دستاویزی شد تا بهتدریج از وسایل چوبی یا سنگی برای نشستن رهبر یا رئیس قبیله استفاده شود و حتی صندلی و جایگاه رهبران به سمبلهای زیبا و مقدس مزین شود و حالت انحصاری به خود بگیرد، بهگونهای که حتی پس از مرگشان، صندلی و تکیهگاه آنها همراه با سایر اموالشان دفن میشد.
استادکاران مصر باستان در ساخت مبلمان از موادی همچون طلا، نقره، مروارید، فلز برنج، عاج فیل و سنگهای خاص استفاده میکردند. همچنین با توجه به جایگاه صاحب تخت و صندلی از چوبهای با ارزشی همچون چوب درخت اقاقیا، آبنوس، سدر، سرخدار، بلوط، زیتون و … استفاده میکردند. یکی از نکات جالب درباره مصریان باستان استفاده از چسب استخوان برای لکهگیری و روکش است. مصریان باستان در طراحی و ساخت مبلمان نیز اغلب از تصاویر حيوانات اساطيری و افسانهای بهره میبردند، بهگونهای که پایههای مبلمان این دوره اغلب به شکل پاهای حیوانات است، از نمونه مبلمان شاخص مصر باستان میتوان به تخت زیبای توتانکامون (Tutankhamun’s throne) اشاره کرد که هم اکنون در موزه قاهره نگهداری میشود.
نویسنده: اعظم داودی