کلمه روستیک (Rustic) یک کلمه لاتین به معنی روستایی میباشد. این سبک در معماری گواهی بر این است که ما میتوانیم از نیاکان خود در معماری امروزی استفادههای زیادی بکنیم. در این سبک از المانهایی استفاده میشود که اکثراً در روستاها قابل رویت است، با توجه به این گفته باید توجه داشت که قالب متریالهای استفاده شده در این سبک، چوب و مصنوعات چوبی است و علاوه بر این متریال از سنگ، پارچه و … هم استفاده میشود.
سبک روستیک با ریشههای بی تکلفش، اشکال و بافتهای ارگانیکش و گرما و صمیمیت طبیعیاش به همان اندازه که در خارج از شهرهای بزرگ پرطرفدار است، در داخل آنها نیز نفوذ کرده و جایگاه ویژهای دارد. زمانی که به معماری روستایی فکر میکنیم یکی از اجزایی که سریعاً به ذهن ما خطور میکند تیرهایی چوبی با برشی ناهمگون میباشد، این تیرها در هر فضایی که باشد سبک معماری روستیک را تداعی میکند. در این سبک از تیرها برای قاب کردن سقفها، شکل دادن درگاهها، احاطه کردن شومینهها و پنجرهها یا حتی خط انداختن در دیوارها استفاده میکنند. حتی میتوان از کُندههای گرد درختان نیز استفاده کرد و به طراحی جذابیت ببخشید.
در این سبک از اشکال صاف و نرم استفاده نمیشود بلکه بهتر است از اشکال هندسی خشن و ناصاف استفاده کرد. بعضی از طراحان برای ایجاد تعادل در فضا از المانهای سیقلی همراه با آثار روستیک استفاده میکنند و این کار جذابیت خاصی به طرح میدهد.
سبک روستیک بدون اعضا و وسایل زنگار شده معنی ندارد. در این سبک بهصورت عمد از چوبهای ترمیم شده، فلزات چکش خورده و شیشههای موجدار استفاده میشود ولی برای جذابیت بیشتر از عناصر سالم و نو به صورت بسیار محدود نیز استفاده میکنند.
پالت رنگ روستیک از تُناژهای رنگی براق و تند عاری است و در این سبک اکثراً از رنگهای گرم و طبیعی مانند پوست درختان، سنگ و خاک استفاده میشود.
یکی از ویژگیهای سبک روستیک استفاده از وسایلی است که کاربرد آنها تغییر کرده است، مانند سطل به عنوان سینک، سبدهای سیمی به عنوان تجهیزات روشنایی و یا استفاده از صندوقهای چوبی به عنوان پله.
به دلیل رنگهای طبیعی استفاده شده در فضاهای روستیک، آنها اغلب گویی ادامهی فضاهای بیرونی هستند. ایوانهای سرپوشیده نیز مرز درون و بیرون را کم رنگ میکنند.
نباید فضای سبز را در این سبک فراموش کرد. یک باغ آراستهی تمیز با این سبک هماهنگ نیست بلکه به فضای سبزی احتیاج است که خودرو و پر پشت باشد و معمولاً نیازی به نظم دادن وجود ندارد.