تاریخچه مبلمان, دانستنی‌ها

تاریخچه مبلمان در ایران باستان (1)

تاریخچه مبلمان در ایران باستان

باستان‌شناسان در پی تحقیق در فرهنگ‌های کهن و حفاری در مناطق مختلف خاورمیانه و آسیای غربی پی بردند که در زمان‌های قدیم نیز از صندلی و تخت به‌عنوان وسیله‌ای برای نشستن استفاده می‌شده است. اگرچه شکل و جنس مبلمان (furniture) در گذشته بسیار متفاوت بود، اما آثار و مدارک موجود نشان می‌دهند که قدیمی‌ترین صندلی در گذشته به شکل یک چهارپایه ساده بود. قدمت این چهارپایه ساده به نیمه دوم هزاره ششم پیش از میلاد برمی‌گردد و در منطقه خاور نزدیک باستان از حفریات باستان‌شناسی تپه چشم علی در جنوب شرق تهران در کاوش‌های «اریک اشمیت» در سال‌های 1934 تا 1936به دست آمده است. این چهارپایه با مخلوطی از گِل رس و شن و کاه ساخته شده و خمیره و پوشش آن قرمز رنگ است. بع علاوه، از لحاظ وزن و استحکام به‌گونه‌ای ساخته شده بود که به‌راحتی می‌توانست وزن انسان را تحمل کند. چهارپایه مذکور هم‌اکنون در بخش پیش از تاریخ موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

تاریخچه مبلمان در ایران باستانتاریخچه مبلمان در ایران باستان

در این راستا، قدیمی‌ترین نمونه صندلی در ایران را می‌توان در نقش برجسته‌ای بر مهره‌ای از جنس سنگ یمانی آبی رنگ از دوره عیلام مشاهده کرد. این نقش برجسته‌، تصویر یکی از پادشاهان عیلامی به نام «شیلهاک اینشوشیناک یا شیلهک- این شوشینک اول (Shilhak-inshushinak I)» را نشان می‌دهد که در حال اهدای شیئی به دختر خود می‌باشد.

تاریخچه مبلمان در ایران باستان

در این تصویر، پادشاه عیلامی بر روی صندلی نشسته است. لبه تکیه‌گاه صندلی مذکور گِرد و به حالت برگشته می‌باشد و پایه‌های آن به شکل، سُم یک حیوان نشان داده شده است، مهر و نقش روی آن قطعه متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد می‌باشد. البته شایان ذکر است که نمونه‌های فراوانی از این نوع صندلی و مبلمان از دوره عیلام در نقوش روی مهرهای استوانه‌ای این دوره وجود دارد که دال بر استفاده از صندلی و تخت در دوران عیلام است.

بیشتر بخوانید:  تاریخچه منبت‌کاری در جهان

یکی دیگر از آثار و مدارک مکشوفه مربوط به مبلمان دوران ایران باستان، یک قطعه پلاک قیری است که از زیباترین آثار هنری عیلام نو محسوب می‌شود و به «بانوی ریسنده» شهرت دارد. تاریخچه مبلمان در ایران باستان

 

تاریخچه مبلمان در ایران باستان

 

این لوح از خمیر قیر ساخته شده و ۱۳ سانتیمتر طول و ۹/۳ سانتیمتر عرض دارد. لوح مذکور تصویر زنی را نشان می‌دهد که یک دوک نخ ریسی در دست داشته و به سبک شرقی به حالت چهارزانو بر روی صندلی یا چهارپایه‌ای نشسته است. در مقابل بانوی ریسنده چهارپایه‌ای با پایه‌هایی به شکل پنجه شیر وجود دارد که بر روی آن ظرف محتوی یک ماهی با شش میوه گرد قرار دارد. نمونه این نوع چهارپایه با پایه‌هایی به شکل پنجه شیر را می‌توان در صندلی‌ها و تخت‌های مربوط به دوران هخامنشی به‌کرات مشاهده کرد. این موضوع بیانگر تأثیرپذیری هخامنشیان از آثار هنری دوران عیلامی بوده است.

در فروشگاه باردین کو مدل های متنوعی از محصولات چوبی ، اکسسوری ، مبلمان ، صندلی چوبی و تخت استخری تولید شده است که به راحتی می توانید با خرید انلاین تخت اسختری خود را تحویل بگیرید. بعد از انتخاب مدل دلخواه خود و ثبت سفارش در سایت پس از تولید محصول خود را تحویل بگیرید.

بازگشت به لیست

1 نظر در “تاریخچه مبلمان در ایران باستان (1)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *